Če že ne prej, se s probiotiki posameznik sreča takrat, ko ga zdravnik ali lekarnar opozori, da je jemanje priporočljivo ob predpisani antibiotični kuri. Vedno več ljudi pa se zaveda, da s probiotiki lahko uredimo tudi marsikatero prebavno težavo, ki se pojavi zaradi novodobnega življenskega sloga in načina prehranjevanja. Na žalost  pa zaradi neznanja marsikdo pride do zaključka, da probiotiki niso učinkoviti, saj ne ve, da poznamo več različnih vrst sevov, in seveda ni vseeno, katere izberete. V pomoč naj vam bo spodnji mini vodič.

Osnova vsakega dobrega probiotičnega izdelka je, da je klinično preizkušen in potrjeno učinkovit, ker le tak bo zares krepil naš imunski sistem. Pri izbiri pa obstajajo še nekateri drugi pomembni parametri, ki jih je priporočljivo upoštevati pri izbiri primernega probiotika zase. Osnovno vprašanje je vsekakor povezano s tem, kakšna je naša prebava ter kako odvajamo blato.

Diana Vlahinič, predstavnica podjetja, ki je zastopnik za Viridian probiotike na našem trgu, svetuje:

Leno črevesje in zaprtje

Če je vaša prebava bolj lena in se soočate z zaprtjem (odvajanje blata manj kot 1x dnevno), potem svetujemo probiotični izdelek Dnevna simbioza, ki je na voljo v obliki kapsul ali v prahu. 

Uživajte 2-3 kapsule dnevno (lahko naenkrat ali razporejeno čez dan) ali 1/2 do 1 čajne žličke dnevno, če namesto kapsul izberete prah.  

Starejši od 40 let namestno klasične Dnevne simbioze raje izberite Dnevno simbiozo 40+, saj je le ta prilagojena črevesju po 40 letu, dodano pa ima tudi aloe vero.

Ob zaprtju vedno svetujemo tudi uživanje magnezija (izredno pomembna je kvaliteta, razni mehurčkasti napitki in šumeče tablete niso najboljša izbira) saj naravno uravnava prebavo (eden od simptomov pomanjkanja magnezija v našem telesu je prav zaprtje). 

Če pa je zaprtje dolgotrajnejše (traja več let) in/ali odvajate tudi na manj kot 2 dni ali pa si pomagate celo z odvajali, bodo v pomoč tudi encimi iz kivija, ki imajo odlične učinke prav na leno prebavo. 

Če vas ob zaprtju pestijo tudi abdominalne bolečine in napihovanje, namesto Dnevne simbioze izberite raje probiotik ProCare (in magnezij in/ali Kivi encime). Poleg tega pijte dovolj vode. 

Na tak način si je pomagalo že veliko ljudi, tudi taki, ki so bili na odvajalih že po 10 let ali več! 

Prehitra prebava, mehko blato ali driska

V kolikor se soočate s prehitro prebavo – odvajanje 3x na dan ali še več, blato pa je mehko in kašasto, svetujemo probiotike, ki vsebujejo sev Saccharomyces Boulardii, ki deluje na več vrst patogenih bakterij, med drugim tudi na patogeno kandido, salmonelo in e.coli, obenem pa je delovanje tega seva tudi izjemno protivnetno. S tem, ko bo Saccharomyces boulardii uničeval patogene v telesu, se bo začela umirjati tudi prebava. Zaužijte 2 kapsuli dnevno in, če se stanje popolnoma ne uredi, dodajte še 2 kapsuli (skupaj torej 4), dokler se stanje odvajanja in konsistenca blata ne normalizira. Nato nadaljujete le z 1-2 kapsulama dnevno. 

Če je prisotna huda driska, ki traja več dni, vsekakor obiščite svojega zdravnika.

Občasno zaprtje, občasno driska, napihovanje

Če se soočate z na trenutke počasno prebavo (zaprtjem) in na trenutke prehitro prebavo (ali drisko), kar lahko spremljajo tudi abdominalne bolečine, napihovanje in napenjanje … potem gre najverjetneje za ti. sindrom razdražljivega črevesja. Za ta namen je Viridan naredil odličen in klinično preizkušen izdelek ProCare, ki bo pomagal prav pri tovrstnih težavah. Uživajte 1-2 kapsuli dnevno.

Odvajanje vsak dan, prisotno je napihovanje in napenjanje

V tem primeru bo prava izbira ali ProCare ali probiotiki s Saccharomyces Boulardii,  odvisno od ostalih simptomov. Če se soočate z napihovanjem, napenjanjem in obenem tudi leno prebavo ali zaprtjem, potem izberite ProCare, sicer bo odličen tudi Saccharomyces Boulardii s probiotiki. 

Normalna prebava, odvajanje blata vsak dan

Če je vaša prebava brez posebnosti, blato odvajate vsak dan brez težav in bi le radi okrepili črevesje in imunski sistem, potem svetujemo Dnevno simbiozo, 1-2 kapsuli dnevno ali 1/2 čajne žličke dnevno, če uporabite probiotik v prahu. Če ste bilzu 40 let ali starejši, bo še boljša izbira Dnevna simbioza 40+  prilagojena prav za črevesje od 40 leta starosti naprej (saj se z leti tudi koncentracija določenih bakterij v našem prebavnem traktu spreminja).  

Antibiotično zdravljenje

Med samim antibiotičnim zdravljenjem svetujemo čisti sev Saccharomyces Boulardii (še posebej, če je prisotna driska), saj ga antibiotik ne more uničiti. Ker antibiotik deluje na uničevanje bakterij, poleg patogenih bakterij v organizmu pobije tudi dobre bakterije, ki jih doziramo s probiotičnim izdelkom, zato je bolj smiselno med samo terapijo uživati Saccharomyces boulardii, ki krepi črevesje in uničuje patogene, sam antibiotik pa ga ne more uničiti in nato po končani terapiji začnemo z uživanjem močne mešanice Dnevne simbioze – High Strenght, ki vsebuje kar 20 miljard bakterij na kapsulo in bo zato učinkovito in hitro pomagala pri vzpostavljanju porušene črevesne flore.

Če po zdravljenju z antibiotiki občutite simptome razdražljivega črevesja, pa izberite namesto močne mešanice Dnevna simbioza (High Strenght) raje mešanico ProCare

Če bi med zdravljenjem z antibiotiki vseeno raje uživali tudi že probiotike, izberite Dnevno simbiozo – High Strenght ali ProCare, saj vsebujeta velike količine dobrih bakterij. Pazite le, da jih zaužijete ločeno od antibiotikov v razmaku vsaj 2 ur.

Po antibiotičnem zdravljenju je pogosta razrastpatogene kandide, katero ubije prav sev Saccharomyces Boulardii. 

Prebava brez posebnosti, urejena, prisotna pa so avtoimuna in kronična obolenja

V takem primeru svetujemo krepitev črevesja s probiotiki z visoko koncentracijo dobih bakterij, kot so Dnevna simbioza – High Strenght.  

Ponavljajoča urogenitalna vnetja, vaginalni izcedek

Odlična pomoč bo Saccharomyces Boulardii s probiotiki.

Nosečnice, dojenčki in otroci

Za nosečnice je na voljo poseben probiotik Mother and Baby, ki je primeren tudi za novorojenčke in dojenčke.

Za otroke od 1 leta starosti dalje, svetujemo Viridian otroški probiotik z vitaminom C.

Koliko časa se izvaja probiotična terapija?

Probiotična terapija naj traja vsaj 2 meseca, neprekinjeno. Če se soočate s kroničnimi in avtoimunimi obolenji, lahko probiotike uživate tudi dlje časa. Sicer lahko po 2 mesecih neprekinjenega uživanja probiotikov po želji prenehate in probiotike uživate le še 1 teden na mesec za vzdrževanje zdrave mikroflore. S probiotično terapijo lahko kadarkoli spet začnete, še posebej, če začutite, da je vaš imunski sistem šibak, ali če se pojavijo različne prebavne težave. 

Kaj pa prehrana?
Ne pozabite na zdravo prehrano, ki naj vsebuje čimveč nepredelanih živil (sadje, zelenjava, polnovredna žita) – to vse je hrana za dobre bakterije, iz prehrane pa izločite mlečne izdelke in zaužijte čim manj (najbolje nič 😉 ) mesa. Pomembno je namreč katere bakterije v črevesju hranimo, saj bo od tega odvisno, katere bodo v črevesju prevladovale; dobre ali slabe? 

Zakaj so Viridian Nutrition probiotiki tako posebni in drugačni od večine ostalih?

Viridian probiotiki so edini probiotiki na tržiču, ki poleg tega, da imajo popolnoma vse seve klinično preizkušene (zato vemo, da delujejo in kako delujejo), obenem ne vsebujejo nobenih stabilizatorjev, emulgatorjev in polnil, kot so magnezijev stearat, silicijev dioksid, maltodekstrin in podobno. Zgolj čiste dobre bakterije – probiotike ter hrano za dobre bakterije – prebiotike.